Wat ons drijft is uw gezondheid
Waarom 't Cocon floating?
> optimaal ontspannen
> schoon, hygiënisch & betrouwbaar
> vriendelijke & professionele begeleiding
> aandacht voor lichaam & geest
> in hartje Deventer

Werking van Floaten

Floaten is drijven in een oplossing van warm water (35,7 °C) waarin zuiver magnesiumsulfaat  (Epsomzout) is opgelost, in de volksmond beter bekend als bitterzout. Het magnesiumzout-gehalte is zo hoog dat de zwaartekracht wordt opgeheven en u met gemak blijft drijven. U drijft in een speciaal ontworpen cabine die prikkels van buitenaf uitsluit, zodat u volledig tot rust kunt komen. De gewichtloosheid, warmte en rust zorgen ervoor dat het lichaam ontspant. De bloeddoorstroming verbetert, de ademhaling en het hartritme vertragen, de bloeddruk en hersenfrequentie dalen. Zo krijgt het lichaam de kans om zijn natuurlijke balans, waarin alle delen en systemen met elkaar samenwerken, te hervinden.

Stressreductie

Floaten is comfortabel en diep ontspannend. Wanneer er langdurig sprake is van spanning, pijn of angst, vaak veroorzaakt door negatieve stress, kunt u te maken krijgen met de slopende effecten van dat het lichaam langdurig teveel cortisol aanmaakt, zodat dit negatieve gevolgen zal hebben voor onze gezondheid (b.v. diabetes, burnout, slapeloosheid, hart- en vaatziekten, verminderd libido, overgewicht, depressie).

Uit diverse onderzoeken blijkt dat floaten het stresshormoon (cortisol) wel met 20%-30% verlaagt en dat al na 1 floatsessie van 45 minuten. Floaten is daarom uitgeroepen tot het beste stressreductiemiddel van deze tijd (Onderzoek Universiteit Amsterdam en Leiden, 2005). Uit tientallen jaren ervaring en onderzoek blijkt tevens dat regelmatig floaten het herstel kan bevorderen en verlichtend en helend kan werken bij tal van andere klachten.

Regelmatig floaten

 • versnelt het herstel na (sport)blessures, operaties en chemokuur (gemiddeld met 30 %).
 • versterkt de werking van b.v. fysiotherapie, manuele therapie en psychotherapie.
 • verbetert de sportprestaties.
 • verbetert de opname van voedingsstoffen (b.v. vit. B en D!) en de werking van insuline.
 • ontspant het lichaam (b.v. bij stress, spierpijn en spierkrampen).
 • brengt verlichting bij restless legs.
 • doet de klachten van PMS (premenstrueel syndroom) afnemen of verdwijnen.
 • verlicht pijn en vermoeidheid bij reuma, fibromyalgie en (vage) pijnklachten.
 • is heilzaam bij en herstelt (chronische) schouder-, nek- en rugklachten (b.v. bij whiplash en RSI).
 • helpt tremoren te verminderen bij parkinson.
 • versterkt het immuunsysteem.
 • ontgift (b.v. bij afvallen, ontslakken).
 • helpt migraine te voorkomen of te verlichten.
 • helpt zwangerschapsvergiftiging te voorkomen.
 • herstelt het slaapritme (b.v. bij insomnia).
 • vermindert en verlicht huidklachten.
 • stimuleert de synchronisatie van de linker en de rechter hersenhelft en heeft daarom een positieve invloed op het geheugen, denken, de leerprestaties, creativiteit, concentratie en zelfvertrouwen.

De mate van bovenstaande effecten verschilt van persoon tot persoon.

Magnesiumsulfaat

Floaten dankt de krachtige werking aan de rust en warmte in de cabine en de hoge concentratie magnesiumsulfaat in het water. Magnesium is een mineraal dat nodig is voor een goed verloop van de zwangerschap, de opbouw van botten en tanden, de overdracht van prikkels in hersenen en zenuwbanen en voor het goed functioneren van spieren, waaronder met name de hartspier. Magnesium stuurt meer dan 300 verschillende enzymen aan die er voor zorgen dat allerlei processen in het lichaam goed verlopen. Magnesium is dan ook onmisbaar voor een groot aantal lichaamsfuncties, bijvoorbeeld voor de energieproductie, de spijsvertering, regulering van de bloeddruk,  het immuunsysteem, ontspanning van spieren en zenuwen,  regulering van de vochthuishouding, de celwandcommu-nicatie (opname en uitscheiding van hormonen, neurotransmitters, mineralen, vitamines en elementen), bescherming tegen stapeling van zware metalen in de hersenen en de regulering van de bloedsuikerspiegel.

Elk tekort aan magnesium kan leiden tot psychische klachten zoals angst, nervositeit en concentratiestoornissen en vele lichamelijke klachten zoals spierkrampen, vermoeidheid, osteoporose, oorsuizen, PMS en hartfalen. Bovendien hebben vele studies aangetoond dat, indien het organisme aan stress wordt bloot-gesteld er een tekort aan magnesium ontstaat en dat omgekeerd elk tekort aan magnesium een verhoogde gevoeligheid voor stress veroorzaakt. Ons menselijk organisme kan zelf geen magnesium aanmaken, dus is ons lichaam aangewezen op de dagelijkse inname van magnesium in de voeding.

Onze hedendaagse voedingsgewoonten en intensieve landbouw kunnen echter gemakkelijk leiden tot een magnesiumtekort. Zo’n 40 – 70 % van de mensen in de moderne westerse wereld heeft een chronisch magnesium-tekort zonder het zelf te weten. Veelal wordt geadviseerd magnesiumtabletten te slikken, maar onderzoek van de Universiteit van Birmingham wijst uit dat magnesium veel adequater en veiliger in het lichaam wordt opgenomen via de huid. Vandaar dat floaten zo’n gunstige uitwerking heeft. Door het sulfaat wordt de opname van voedingsstoffen verbeterd en worden de nieren geactiveerd om gifstoffen af te voeren.

Onderzoek van de urine na één floatsessie wijst uit dat de hoeveelheid afval-stoffen gelijk is aan de hoeveelheid afvalstoffen die men vindt in de urine nadat men 4 – 6 uur geslapen heeft. Daarom zegt men ook wel dat 1 uur floaten gelijk staat aan 4 – 6 uur slaap.

Eenvoudig

De huidige wetenschap bewijst, en ook Archimedes bewees het al eeuwen geleden, dat diepe bewuste ontspanning de kwaliteit van inspanning bevordert en voorkomt dat u te vermoeid raakt met alle gevolgen van dien. Floaten is heel eenvoudig! Er is geen oefening voor nodig en geen discipline. Floaten wordt door ieder op zijn eigen unieke manier ervaren en elke sessie is weer anders. De ervaring leert dat hoe vaker je float, hoe meer je de voordelen ervan ontdekt en hoe aangenamer je het vindt.

Kosten

In diverse Europese landen wordt het floaten gedeeltelijk, dan wel volledig vergoed. In die landen erkent men al jaren dat floaten kostenbesparend werkt en dat het de kwaliteit van leven verbetert.

De Nederlandse Float Associatie doet zijn best het floaten ook in Nederland vergoed te krijgen via de ziektekostenverzekering, maar dat is tot op heden helaas niet gelukt. Vandaar dat wij in ‘t Cocon de prijzen van het floaten zo laag mogelijk houden! Cliënten die lijden aan chronische aandoeningen (zoals fibromyalgie, reuma, whiplash, burnout) krijgen extra korting op de 10-badenkaart. Hiervoor is een verklaring nodig van een erkende behandelaar.

Op de website Float for Health (engelstalig) is nog veel meer te lezen over onderzoek naar en het effect van floaten op pijn, stress, de creativiteit, de emoties, sportprestaties, enz. Op de pagina Actualiteiten & Publicaties vind je nog meer artikelen en publicaties over floaten.

’t Cocon floating
Boek nu
't Cocon floating
Walstraat 58
7411 GN Deventer
0 570 220 543
tcocon@live.nlOpeningstijden
dinsdag t/m zaterdag
10.00 - 22.00 uur
zondag
12.00 - 18.00 uur
Open op afspraak
dinsdag t/m zaterdag
18.00 - 22.00 uur